Kunde inte hålla mig - hittade ett recept hemma hos mor&far som jag bara vara tvungen att baka :) karamellsåsen fick jag göra om - brände den första gången :(
Smakprov sker under kvällen :)
Chokladkaramellkaka - 180°C - 22 cm form - ca 50 minuter
Botten:
5 dl socker
4 dl vetemjöl
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 ½ dl mjölk
1 ½ dl neutral olja
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl varmt vatten
Karamellkräm:
1 ½ dl socker
3 msk vatten
1 msk ljus sirap
1 dl grädde
2 msk smör
½ tsk flingsalt
Chokladkräm:
100 g choklad
2 dl grädde
Pynt:
strössel
Chokladkräm: Koka upp grädde och häll den över chokladen som du brutit i mindre bitar. Rör tills du har en glansig kräm, den tjocknar när den kallnar.
Karamellkräm: Sätt socker, vatten och sirap i en kastrull och rör tills sockret är upplöst. Låt blandningen koka i ca 10 minuter (tills den får en mörk gyllene färg) UTAN att röra. Ta bort från värmen och häll i grädden. Det kommer att bubbla när du gör det. Sät i smör och salt och rör noga. Låt kallna.
Ha alla ingredienserna till kakan i en bunke och rör tills du har en jämn röra. Häll formen i en rund springform, ca 22 cm, grädda i 180°C ca 35 minuter eller tills kakan är klar.
Dela kakan i två och smöra karamellkräm över den ena delen. Lägg på locket, bred chokladkrämen på toppen och garnera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar