Lyckas Med Mat

Lyckas Med Mat
Lyckas med mat

tisdag 30 augusti 2011

Emmas kalastårta

Herman ville ju ha en grön tårta med smak av päron och choklad - och det fick han... Emma, däremot ville ha en gräddtårta som skulle smaka mango och vanilj - och även det kravet fick hon igenom :)

Denna gång har jag försökt mig på en ny variant av tårtbotten - kallas 3 lika delar

Tårtbotten

Så här gör jag alltså:
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg

Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg


Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan ersätta ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl, eller med kakaopulver om man vill ha chokladbotten.
I mjölglaset blandar du också ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda sen ner mjölblandningen försikigt. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig.

Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ugnsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper.

Enklast delar man tårtbottnar med en vanlig brödkniv, och allra enklast går det om man fryst ner dem och delar dem när de är halvtinade. För det mesta bakar jag alla tårtbottnar i god tid innan de behövs; väl inpackade håller de sig fina i frysen flera månader.

En glutenfri tårtbotten kan man göra genom ha ca hälften potatismjöl, hälften glutenfri mjölmix; och sammanlagt lite mera mjöl än ägg. Man kan "bröa" kakformen med t.ex. kokosflingor eller mandelspån.

Recept från http://bakalitenkaka-tove.blogspot.com

Ena lagret fylldes med mangomousse

Mangomousse

200 g mango (jag använde färdiga bitar från frysen)
2,5 tsk gelatin + 2,5 msk kallt vatten
3 dl grädde

Blanda gelatinpulvret med vatten, låt det stelna. Mixa mangobitarna till slät konsistens.
Vispa grädden ganska hårt. Smält gelatinet i micron tills det är flytande igen. Vispa ned det i mangogeggan. Blanda sedan mangogeggan med den vispade grädden - ställ i kylen för att stelna.

Andra lagret fylldes med vaniljkrämsmousse

Recept finns här

Spacklade grädde runt om - färgade resterande grädde gul och spritsade blommönster  - "ringarna" fylldes sedan med minichokladlinser :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar