Aioli
6 pressade vitlöksklyftor
salt
1 tsk grovkornig senap
2 äggulor
3 dl olivolja
saften från 1 citron
Stöt vitlök och salt. Vispa ihop med senap och äggulor, vispa kraftigt tills det blir en slät kräm. Tillsätt sedan oljan, först droppvis tills blandningen börjar stelna, sedan i en fin, tunn stråle. Rör kraftigt hela tiden. När nästan all olja tillsatts, häll i citronsaften och sedan resterande olja. Om aiolin blir för tjock, späd med lite vatten.
Dressing
1 lök
½ dl socker
½dl ketchup
½ tsk salt
1 pressad citron
½ dl rödvinsvinäger
½ dl matolja
Mixa ihop allt UTOM matoljan ordentligt. Tillsätt sedan matoljan och rör ihop.
Guacamole Variant 1
2 mjuka avocador
2 dl créme fraiche
1 finhackad röd lök
1 finhackad tomat
1 krm chilipulver
1 pressad vitlöksklyfta
salt efter tycke och smak
eller
Guacamole Variant 2
2 mjuka avocador
2 msk créme fraiche
2 msk pressad citron
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk finhackad gul lök
lite svartpeppar
Variant 2 kan drygas ut med finhackad tomat, finhackad gurka eller tacosås.
Tzatziki
150 g gurka
salt
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 krm malen svartpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 krm vinäger (spelar ingen större roll om det är vit- eller rödvinsvinäger)
1 msk olivolja
Skär gurkan i tunna strimlor, salta ordentligt och låt gurkan rinna av i en sil - pressa gärna ur vätskan med hjälp av baksidan på en matsked. Blanda sedan den avrunna gurkan med yoghurt, svartpeppar, vitlök, vinäger och olja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar