Lyckas Med Mat

Lyckas Med Mat
Lyckas med mat

torsdag 29 september 2011

Hallonmakroner - variant

Hallonmakroner med saltlakritssmörkräm - variant - 125°C - ca 20 min

Kakor
170 g florsocker
110 g siktat mandelmjöl
90 g äggvita
2 msk strösocker
några droppar röd hushållsfärg

Saltlakritssmörkräm
100 g margarin/smör
1 ½dl florsocker
1 äggula
4 tsk vaniljsocker
4 tsk saltlakritsflakes och lakritsessens. Ska även blanda i lite saltlakritssås.

Blanda florsocker och mandel. Vispa äggvitorna med elvisp. Tillsätt strösockret och vispa till en ganska fast marängsmet, ca 2 min. Tillsätt hallon och hushållsfärg och vispa lite till så att färgen blir jämn. Blanda med de torra ingredienserna till en jämn smet. Spritsa eller klicka ut ca 60 kakor stora som 5-kronor på plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila minst 40 min, det gör att kakorna inte spricker i ugnen. Sätt ugnen på 125°. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min. Låt kakorna kallna.
Smörkräm
Lägg smöret i en bunke och blanda med florsocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös. Vispa ner äggulan och hallonmoset. Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare. Förvara i kylskåp.


Middagstips...

En pizza fylld av goda smaker och härliga färger som passar bra både till vardags och på fest. Servera med het salsa och en fräsch grönsallad.

Kycklingröra

Kycklinfiléer 4 st strimlade
Gröna paprikor 2 st strimlade
Gula lökar 2 st strimlade
Ananas 2 dl tärnad
Smör eller olja 1 msk
Fajita Spice mix 1 påse

Topping
Creme Fraiche 2 dl
Mozzarella 2 dl

Tillbehör
Sallad

Tillagningsinstruktioner
Sätt ugnen på grill 200 grader.
Fräs kyckling, paprika, lök och ananas i matfett.
Krydda med Fajita Spice Mix.
Fördela kycklingröran på 6-9 tortillabröd.
Klicka på créme fraiche och toppa med mozzarella.
Tillaga i ugn ca 5 minuter.

Recept från http://www.santamariaworld.com

måndag 26 september 2011

Silviakaka

Silviakaka - 200°C - ca 20 min - liten långpanna

4.5 dl socker
3 ägg
4.5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2.25 dl kokt vatten

Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan i resten av ingredienserna.

In i ugnen, liten långpanna, 200°C, ca 20 min.

Glasyr
100 g smör
1.5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1 äggula
Kokos

Koka ihop smör, socker och vaniljsocker. Låt svalna, blanda sedan i äggulan. Bred glasyren över kakan och strö kokos över...

Enjoy!

söndag 25 september 2011

Lyckliga män på Billerud Karlsborg? :)

I och med att en vän till min make hämtade svart pastafärg till mig från Lyckas Med Mat i Luleå så måste han naturligtvis få fika för besväret :)

Detta blev resultatet och jag hoppas att han och hans skiftkamrater blir nöjda...


Äppelmosmuffins - 175°C - ca 30 min - ca ?st

150 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 krm salt
1 tsk malen kanel
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 dl mjölk

Fyllning:
1 stort äpple eller 2 små
2 msk socker
2 msk malen kanel
12 msk äppelmos

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret, låt svalna och vispa poröst med sockret. Tillsätt äggen och vispa fluffigt. Blanda alla torra ingredienser och rör försiktigt ner dem i smeten. Tillsätt mjölken och vispa försiktigt till en slät smet. Skala och skär äpplena i bitar. Blanda socker och kanel i en skål. Blanda runt äppelbitarna i kanelblandningen. Smörj en muffinsplåt. Fyll upp med smet till hälften. Klicka i en msk äppelmos i varje och fyll på med resten av smeten. Tryck i äppelbitarna. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Lossa muffinsarna försiktigt från plåten!

Recept från Dagens muffin

Topping
200 g färskost (cream cheese)
2 dl vispgrädde
50 g smör
0.5 dl florsocker
1 tsk kakao
1 msk vaniljsocker

Vispa ihop alla ingredienser till toppingen till en lätt och luftig smet.
Spritsa eller bred topping på muffinsen.


Lite grövre bröd

1,5 tsk torrjäst 
ca 850 gram mjöl (också olika blandningar och gryner) 
5,5 dl vätska (använder olika blandningar ex. (
vatten, naturell yoghurt, mjölk, öl, keso, filmjölk) 
1 dl brun socker 
1 - 2 msk olja 

Till det kommer kryddor och salt efter tycke och smak. 
Camilla häller ofta i sirap, lingonsylt, farinsocker etc. 

Programinställningarna ändras beroende utifrån vilken 
typ av bröd som bakas. 
Grovbröd (allt med grovt rågmjöl alternativt med mycket 
gryn/ solrosfrö/linfrö i) eller 
vitt bröd (sådant som har vetemjöl som största grund) 
 receptidé från http://home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm

lördag 24 september 2011

Tårta till en underbar 16-åring...

Ljus tårtbotten - 175°C - 45-50 min - ca 24 cm

5 normalstora ägg eller 6 st små
2 ¼ dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2-3 tsk bakpulver

Förvärm ugnen till 175°C. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver (sikta gärna). Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att det blir blandat. Rör ned mjölblandningen i äggvispet - rör så lite som möjligt.

Smörj och bröa en en springform - ca 24 cm. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 min.

När tårtbotten svalnat - dela i tre delar.

För pepparkakstårtbotten - tillsätt bara några tsk pepparkakskrydda i smeten.

Hallonmousse:
230 g hallon
ev hallonessens
0.5 dl socker
1 msk vatten
4 plattor gelatin
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinplattorna i blöt i kallt vatten. Blanda hallon, hallonessens om du vill, vatten och socker i en kastrull, värm och låt koka ett par minuter. En fördel kan vara att mosa hallonen mot kanten så du får ut mesta möjliga saft ur hallonen. Häll sedan hallonmoset i en sil, och pressa ut så mycket saft du kan (kom ihåg undersidan av silen). Pressa ut vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i hallonsåsen. Rör om tills allt gelatin är upplöst och ställ åt sidan för att kallna.

När såsen kallnat - vispa grädden och vänd sedan försiktigt ned den i hallonsåsen. Ställ sedan i kylen tills du ska fylla tårtan.

Vit chokladmousse (6 port.)

Vit chokladmousse är en dessert som är perfekt att förbereda när man bjuder många på fest. Toppa den vita chokladmoussen med bär strax före servering.

Ingredienser
6 port
2 dl Arla® vispgrädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl Arla Köket Kesella® kvarg
Gör så här
Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden. Låt stå i kylen minst 1 tim. Fyll tårtan.




Our Buttercream Icing recipe is perfect for spreading or decorating. Follow our instructions to make it the ideal consistency you need.

Ingredients:

Makes:

About 3 cups of icing.

Instructions:

Step 1

In large bowl, cream shortening and butter with electric mixer. Add vanilla. Gradually add sugar, one cup at a time, beating well on medium speed. Scrape sides and bottom of bowl often. When all sugar has been mixed in, icing will appear dry. Add milk and beat at medium speed until light and fluffy. Keep bowl covered with a damp cloth until ready to use.

Step 2

For best results, keep icing bowl in refrigerator when not in use. Refrigerated in an airtight container, this icing can be stored 2 weeks. Rewhip before using.

Step 3

For thin (spreading) consistency icing, add 2 tablespoons light corn syrup, water or milk.

Recept från:
Arla
Tårtspecialisten
Wilton

Som täcke har jag sugarpaste, vit, och dekorationerna är rosafärgad sugarpaste. Den fina kron-utstickaren är köpt här


Middagstips...

Även denna helg blev det "miami spice med papas con mojo" men med fläskfilé istf oxfilé

http://marlenespieceofcake.blogspot.com/2011/09/middagstips_16.html





På bilden visas fläskfilén med miami spice rub - som strax ska stekas och avnjutas :)

Till världens bästa pappa

Mjuk pepparkaka - 175°C - ca 45 min nedersta falsen - 1 1.5 l form

100 g smör
2 ägg
2.5 dl socker
1.5 dl gräddfil eller filmjölk
2.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlika
2 tsk kanel

Smält smöret, låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt gräddfil (eller filmjölk) och smöret. Rör till sist ned mjölet blandat med bakpulvret och kryddorna. Häll i formen.

Grädda ca 45 min, 175°C, nedersta falsen.

Låt svalna ett par minuter innan du stjälper upp kakan.


fredag 23 september 2011

Favorit i repris - till en toppenvän!!!

En vän ville ha go'fika - och hon fick det hon ville ha :)


Moccarutor


Chokladmakroner med moccasmörkräm

Chokladmakroner med moccasmörkräm - 125°C - ca 20 min

170 g siktat florsocker
90 g siktat mandelmjöl
2 msk kakao
90 g äggvita
2 msk strösocker

Väg upp och sikta ihop florsocker, mandelmjöl och kakao.

Vispa äggvitan fluffig, tillsätt sockret och fortsätt vispa tills du har en blank och fin maräng.

Vänd ner den torra blandningen i marängen, blanda tills du har en jämn smet.

Spritsa ut rundlar stora som fem-kronor på  bakplåtspappersklädda plåt(ar). Låt kakorna vila på plåten minst 45 min. Då torkar ytan och kakorna blir finare.

Grädda på ugnens nedersta fals, 125°C, ca 20 min. kakornas överdel ska fortfarande vara blek men underdelen ska släppa från pappret om du provar lyfta dem. Låt kakorna svalna.

Moccasmörkräm

Smörkräm:
100 g Svenskt Smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 tsk pulverkaffe
Lägg smöret i en bunke och blanda med florsocker, kakao och vaniljsocker. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös. Vispa ner äggulan och kaffet utrört i lite vatten. Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare. Förvara i kylskåp.



torsdag 22 september 2011

Middagstips...

Festlig kycklinglasagne - 200°C - ca 30 min

För: 4 personer

Ingredienser
1 grillad kyckling
1 squash
1 röd paprika
2 msk olja
1 vitlöksklyfta
500 g krossade tomater
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Ostsås:

8 dl mjölk
4 msk vetemjöl
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 äggula
2+1 dl lagrad riven ost
12 lasagneplattor

Beskrivning
Sätt ugn på 200°

Bena ur kycklingen och skär köttet i småbitar. Skär squash och paprika i små tärningar. Stek grönsakerna i olja i en stor stekpanna. Pressa över vitlök och häll i tomaterna. Smaka av med salt och peppar. Lägg i kycklingköttet

Ostsås:
Vispa samman 2 dl mjölk med mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning, tillsätt resten av mjölken. Låt såsen sjuda 5 minuter. Tillsätt salt och peppar. Dra kastrullen från plattan och blanda ner äggula och riven ost.

Varva ostsås, lasagneplattor och kycklingsås i en ugnsfast form. Börja och sluta med ostsås och riven ost på toppen. Gratinera i ca 30 minuter. Servera med en sallad.

tisdag 20 september 2011

Banankaka

Banankaka - 175°C - ca 45 min

En mycket god och saftig banankaka. Perfekt att göra om du har några bananer med brunt skal. Den övermogna bananen ger en god smak till kakan

Ingredienser
3 ägg
1 dl brun farin
½ dl råsocker
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 krm salt
3-4 mogna bananer
1 dl flytande eller smält margarin
5 dl vetemjöl
1 dl mjölk

Gör så här
(istället för brunt farin+råsocker kan du ta totalt 2 dl socker)

Vispa ägg och socker pösigt. Elvisp går att använda till hela detta receptet. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt, rör till en jämn smet. Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Tillsätt de mosade bananerna, margarin, vetemjöl och mjölk, rör allt till en jämn smet.

Häll smeten i en bröad form, ca 22 cm i diameter.

Grädda mitt i ungen i 175 grader i 45 minuter.

Låt kakan svalna några minuter, vänd sedan över den på ett fat. Låt den svalna ytterligare med formen över.

Till servering kan de vara fint att sikta lite florsocker över, servera som den är eller med en klick grädde, vaniljvisp eller glass.

Banankakan håller sig bra i kylskåpet och blir nästan godare efter 1-2 dagar. Banankakan går bra att frysa.
recept från www.matklubben.se

måndag 19 september 2011

Choklad- och kokoskaka

Choklad- och kokoskaka - i liten långpanna - 200°C - 15+10min

Ingredienser
Skikt 1:
4 ägg
150 g smält margarin
8 msk kakao
3 dl mjöl
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt

Skikt 2:
75 g margarin
200 g kokos
2 dl socker
1 dl sirap
1,5 dl vispgrädde

Skikt 3:
200 g mörk blockchoklad

Beskrivning
Blanda ihop alla ingredienserna till skikt 1. Bred ut blandningen i en långpanna. Grädda i 15 min i 200 º.

Alla ingredienser till skikt 2 kokas samman och bredes över kakan. Bred ut försiktigt. Grädda i ytterligare 10 min.

I det sista skiktet smältes blockchokladen och bredes över kakan. Bred ut försiktigt.

recept från www.matklubben.se

söndag 18 september 2011

Sprida lite bakinspiration...

Ska ansöka om att få bli publicerad som matblogg på http://www.bloggarommat.se/

Där finns massor av inspiration - för både dig och mig :)

lördag 17 september 2011

Middagstips...

INGREDIENSER
Blomkål- & Broccoligratäng
Portioner/antal: 4

1 st blomkål
1 st broccoli
5 st potatisar
0,5 st purjolök
0,5 dl Matlagningsgrädde 15%
0,5 dl mjölk
1 tsk salt
2 nypor vitpeppar
2 nypor svartpeppar
2 st vitlöksklyftor
200 gram riven ost
2 msk mjöl
1 msk rapsolja

1. Skala och ansa potatis, broccoli och blomkål. Skiva potatisen och dela broccoli och
blomkål i mindre buketter. Strimla purjon.
Lägg hälften av potatisen i en ugnssäker form. Salta. Peppra. Pressa över
vitlöken och lägg sedan över resten av grönsakerna. Fördela resten av potatisen
över gratängen. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Blanda olja och mjöl
tills det inte finns några klumpar. häll i kastrullen och koka upp igen. Häll såsen
över gratängen. Fördela den rivna osten längst upp.
2. Och gratinera sedan gratängen i 30-40 min i 200 grader.
Känn efter att potatisen är mjuk och att gratängen fått färg

Recept från www.kokaihop.se

fredag 16 september 2011

Key Lime Pie med knäckebrödsflarn

Key Lime Pie med knäckebrödsskal - 175°C - ca 10 min

Ingredienser
1,5 dl grovt ströbröd av valfritt fullkornsknäcke, kör fint i mixer
100 g osaltat smör
2,5 dl farinsocker
1 tsk kanel
1,25 dl hackade rostade mandlar
1 tsk vaniljsocker

KEY LIME-KRÄM:
400 g kondenserad mjölk
6 st äggulor
6 st limefrukter, saften från
2 msk rivet limeskal

Limeskivor

Tillagning
1 Värm upp ugnen till 175º.
2 Blanda alla ingredienser och tryck ut blandningen i en pajform, cirka 23 cm i diameter. Grädda pajskalet i 10 minuter och låt det sedan kallna.
Krämen:
1 Vispa kondenserad mjölk, äggulor, limesaft och limeskal över vattenbad i 8 minuter eller tills krämen tjocknat. Dra skålen från värmen och häll krämen i pajskalet. Låt pajen kallna i kylskåpet.
2 Dekorera med limeskivor före serveringen.

recept från www.alltommmat.se

Middagstips...

Mojo är en traditionell vitlökssås med spanskt ursprung men finns också i ett otal varianter i Karibien. Såsen gör sig mycket bra till kött och potatis.

Recept från Jonas Borsséns bok ”Eat the meat”

4 tournedos av oxfilé a 180 gram
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
1/2 dl färska hackad koriander eller persilja
olivolja

Papas con mojo
ca 800 g fast potatis
salt och nymalen svartpeppar
olivolja
3 stora vitlöksklyftor, hackade
1/2 dl färskpressad limesaft

1 liten röd lök, tunt skivad

Värm ugnen till 200°C. Skär potatisen i tjocka skivor eller klyftor. Lägg dem i en ugnsform och krydda med salt och peppar samt ringla lite olivolja över. Täck formen noggrant med alu-folie och ställ i mitten av ugnen.Tillaga i ca 45 min eller tills potatisarna är mjuka.

Stek köttet när det återstår ca 10 minuter för potatisen. Hetta upp en stekpanna med ytterst lite olja. Blanda kryddor och salt och fördela blandningen på köttet. Stek dem 3 min på varje sida, även runt om på sidorna. Ta sedan köttet åt sidan och lägg det på ett stort ark alu-folie. Strö koriander eller persilja på köttbitarna och täck med alu-folie så att de hålls varma. Låt dem vila 4-5 minuter.

Gör mojon medan köttet vilar. Värm en kastrull eller stekpanna med olivolja och fräs vitlöken knappt en minut eller tills den doftar aromatiskt. Tillsätt lime-saften, krydda med salt och svartpeppar och låt det koka upp. Ta genast mojon åt sidan och mixa den så fint som möjligt med hjälp av stavmixer. Balansera syran med lite extra olivolja och smaka av med salt och svartpeppar.

Servering: Lägg upp filébitarna på varma tallrikar. Häll mojon över potatisen och garnera med rödlöken.

onsdag 14 september 2011

Glutenfria kondiskakor

Kondiskakor - ca 15 st - 200°C - ca 10 min

Enkelt recept på mycket goda kakor med mandel och choklad som går snabbt att göra.

 ca 15 st
Ingredienser:
200 g smör
100 g sötmandel
25 st mariekex
2,5 dl strösocker
2 st ägg
175 g mörk blockchoklad

Gör så här:
Smält smöret.
Mixa eller mal mandeln först. Använd gärna matberedare eller en mixer. Tillsätt därefter kexen och mixa även dem. Häll mandeln och kexsmulorna i en bunke.
Häll på sockret och det smälta smöret. Rör sist ner äggen med en sked. Rör ihop allt till en jämn smet.
Klicka ut smeten i mazarinformar.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
Låt kakorna kallna under bakduk.

Smält blockchokladen i en skål i mikron, eller i vattenbad på spisen och pensla (eller använd sked för att stryka) på chokladen på kakorna.
Låt chokladen stelna i rumstemperatur eller svalare.

Tips:
Istället för att låta kakorna kallna kan man direkt hyvla över chokladen (använd gärna osthyvel, och hyvla på sidan av chokladkakan) så smälter den direkt.

Hållbarhet och förvaring:
Kondiskakorna kan förvaras i rumstemperatur i åtminstone några dagar. Det bästa är att frysa in de kakor man inte äter upp samma dag och sedan ta upp ur frysen när man vill ha dem. Tänk bara på att de bör tina långsamt så att inte chokladen smälter.

Recept från www.recepten.se

PS Jag använde hasselnötter istf mandel och corn flakes istf mariekex - och kakorna toppades med nutella (för att matcha hasselnötterna i kakorna)


Middagstips

Köttfärslimpa med gräddstuvad vitkål - ugn 200°C

4 portioner

Limpa:
 1 dl mjölk
 2 msk ströbröd
500 g nöt- eller blandfärs
 2 ägg
 1 riven gul lök
 2 rivna eller pressade vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
 1 tsk svartpeppar

Gräddstuvad vitkål:
 400 g vitkål
 1 msk smör
 1 dl grädde
1 dl vatten
1 tsk kummin
0,5 tsk salt
 0,5 tsk svartpeppar

Ugnstemperatur
200º


Gör så här
Blanda mjölk och ströbröd i en bunke, tillsätt sedan resten av ingredienserna till köttfärslimpan. Forma färsblandningen till en rulle, cirka 5 centimeter tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen till en innertemperatur på 65-68 grader, använd en stektermometer, cirka 20 minuter.

Skär kålen i mindre bitar. Smält smöret i en rymlig panna eller wok och stek kålen 3-5 minuter. Tillsätt grädde, vatten och kummin. Stek ytterligare 2 minuter under omrörning. Salta och peppra.

Servera gärna med potatismos, kokt potatis eller klyftpotatis.

måndag 12 september 2011

Chokladcupcakes

Chokladcupcakes

Ett recept från Allt om mat

Muffinsen kan bakas och förvaras i frysen. Bara att ta fram och breda på sin favorittopping.

16 muffins - 175°C - ca 15 min

Ingredienser

100 g mörk choklad
50 g smör
1,75 dl mjölk
2 st ägg
1,5 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 krm salt

Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Grovhacka chokladen, smält smöret och blanda ner choklad och mjölk. 
3. Vispa ägg, råsocker och vaniljsocker fluffigt. 
4. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt. Vänd ner choklad- och mjölblandningen i äggsmeten. 
5. Ställ pappersformarna en muffinsplåt för att smeten inte ska rinna ut.  Fyll formarna till 2/3 och grädda mitt i ugnen ca 15 min. 
6. Låt muffinsen svalna. Gör toppingen.

Toppingen kommer jag att göra när jag plockar fram dessa ur frysen för att servera - då får ni det receptet :)


Bröd

Grahamsbröd (bakmaskin)
1 bröd

Ingredienser
5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrön
1 tsk salt
1 tsk socker
3 dl vatten
1 tsk torrjäst

Gör så här
Häll i allt i degskålen och starta maskinen på ett standardprogram. Se till att jästen inte kommer i kontakt med någon vätska innan du startar maskinen.

söndag 11 september 2011

Favorit i repris :)

En underbar människa jag känner fyllde år igår - och i födelsedagspresent ska han få Kokos- och vaniljmuffins

Eftersom vi inte bor på samma ställe så får han dessa muffins när vi träffas nästa gång (frysbox är en bra uppfinning :))


lördag 10 september 2011

Citron- och Rice Crispies tårta

Citron- och Rice Krispietårta

För
8-10 bitar personer.

Söt, syrlig, krispig, seg, krämig och fluffig - ja, så kan man beskriva den här festliga och fantastiskt goda marängtårtan. En tårta som alltid uppskattas!

Ingredienser
Botten:
4 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl Rice Krispies

Citronkräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
100 g smör
1 msk citruslikör eller färskpressad citronsaft

Garning:
4 dl vispgrädde
50 g blockchoklad

Gör så här

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitor och socker till ett fast skum. Rör ner Rice Krispies.

Smörj en långpanna, ca 30x40 cm, klä den med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda bottnen i ca 1 tim. Slå sedan avugnen. Låt kakan stå kvar ca 15 min.

Stjälp försiktigt upp bottnen på ett galler och ta bort papperet medan kakan ännu är värm.

Citronkrämen:
Rör samman äggulor och socker i en kastrull. Tillsätt grädde och mjöl. Sjud tills krämen börjar tjockna.

Dra kastrullen från värmen och klicka ner smöret samtidigt som du rör i krämen. Smaksätt med citruslikören och låt krämen kallna.

Dela bottnen i två delar. Bred krämen på den ena delen och lägg över den andra delen.

Vispa grädden till garneringen och bred den över kakan. Smält chokladen på svag värme och ringla den över kakan.

Jag använde maizena istället för vetemjöl och laktosfria mejerivaror...


Middagstips...

5 timmars jerk-karré med mango-black bean salsa
(6-8 portioner)


Recept från boken Eat The Meat - Jonas Borssén


Jerk är en populär kryddblandning och marinad från Jamaica. Den har bland annat smak av de inhemska kryddorna kryddpeppar och scotch bonnet pepper. Den senare ger en fruktig och het smak som matchar fläskkött och annat ljust kött. Låt dig inte skrämmas av den långa tillagningen, köttet sköter sig själv i ugnen. Tänk bara på att mycket noggrant täcka köttet med ugn&grillfolie. Då blir köttet så mört att du kan skära det med en gaffel.

Ingredienser:
cirka 1 1/2 kg hel benfri bit färsk fläskkarré

Jerk-kryddor:
1 msk salt
1 msk socker
1 msk krossad kryddpeppar
1 msk timjan
1 tsk mald cayenne
1 tsk mald svartpeppar
1 tsk salvia
½ tsk mald muskot
½ tsk mald kanel
2 pressade vitlöksklyftor
½ dl olivolja
½ dl kinesisk soja
1 dl vitvinsvinäger
1 ½ dl apelsinjuice
rivet skal och saft från 1 lime
1 habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad

Mango- Black Bean Salsa:
1 stor mango, skuren i små tärningar
2 burkar svarta bönor, väl sköljda och avrunna
1 röd paprika, skuren i små tärningar
4 salladslökar, tunt skivade
1 habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad
saften från 1 stor lime
salt

Tillredning:
1. Värm ugnen till 130°. Lägg köttet i en ugnsform. Blanda ihop ingredienserna till jerk och häll blandningen över köttet. Täck formen med köttet noggrant med aluminiumfolie och knip åt på sidorna så att formen blir helt lufttät. Sätt in köttet i mitten av ugnen och tillaga i drygt 4 timmar och 30 minuter.

2. Ta därefter bort folien och sätt på grilleffekten samt höj ugnsvärmen till 225°. Grilla köttet i ytterligare 30 minuter eller tills det fått fin färg runt om. Ös köttet 3-4 gånger med skyn i formen.

3. Blanda ihop alla ingredienserna utom salt till salsan, under tiden köttet steker i ugn. Ställ salsan åt sidan tills det är dags att servera.

Servering: Ta två gafflar och riv itu köttet, servera med salsa. Ris blir också gott till.

fredag 9 september 2011

Hallonmakroner

Hallonmakroner - 125°C - 20-25 min

Gudomliga, rosa, små hallonmakroner med mosade hallon och en ljuvlig fyllning av smörkräm med hallon. Makronerna blir extra vackra med röd hushållsfärg.

Ingredienser

ca 30 st
Kakor:
125 g skållad, skalad sötmandel
4 dl florsocker
1 ¼ dl äggvita, 3-4 äggvitor
½ dl strösocker
1 msk mosade hallon
1 krm röd hushållsfärg

Smörkräm:
100 g Arla® svenskt smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk mosade hallon
2 krm röd hushållsfärg


eller

Lakritssmörkräm:
100 g margarin/smör
1 ½dl florsocker
1 äggula
4 tsk vaniljsocker
4 tsk ekologiskt lakritspulver om man vill ha lakritssmak. - ska försöka med saltlakritsflakes och lakritsessens.


Gör så här
Mixa mandeln fint i en mixer eller mal den i en mandelkvarn. Blanda florsocker och mandel. Vispa äggvitorna med elvisp. Tillsätt strösockret och vispa till en ganska fast marängsmet, ca 2 min. Tillsätt hallon och hushållsfärg och vispa lite till så att färgen blir jämn. Blanda med de torra ingredienserna till en jämn smet. Spritsa eller klicka ut ca 60 kakor stora som 5-kronor på plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila minst 30 min, det gör att kakorna inte spricker i ugnen. Sätt ugnen på 125°. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min. Låt kakorna kallna.
Smörkräm
Lägg smöret i en bunke och blanda med florsocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös. Vispa ner äggulan och hallonmoset. Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare. Förvara i kylskåp.




Går bra att frysa!


torsdag 8 september 2011

Middagstips...

Enchiladas med köttfärs

Ingredienser
1 paket tortillas
3 dl vatten
1 påse spice mix for enchiladas
1,5 dl tomatpuré
500 gram köttfärs
2 msk smör
300 gram riven ost
Tillagning
1. Sätt ugnen på 200°C. Koka upp vatten, kryddmix och tomatpuré under omrörning. Bryn köttfärsen i matfettet. Riv osten. Tillsätt cirka hälften av tomatsåsen och hälften av den rivna osten. Rör om och låt koka upp.

2. Fördela 2-3 msk fyllning på varje tortilla. Rulla ihop och lägg dem med skarven ner i en smord
ugnssäker form. Häll resten av tomatsåsen över tortillas i formen och strö resten av osten över.

3. Grädda i 15-20 min eller tills osten har smält.

tisdag 6 september 2011

Bröd

Har haft arbetslagsmöte idag och jag var fikaansvarig :) Thomas ville även ha smörgås (och inte bara go´fika :)) - så då bakade jag detta bröd (eller jag fixade ingredienserna och bakmaskinen bakade :))

Bröd för bakmaskinen

Ingredienser
1,5 tsk torrjäst
0,5 dl krossat linfrö
0,5 dl solroskärnor
8 dl rågsikt
1 tsk salt
1 msk olja
3 dl vatten

Beskrivning
Häll i torrjästen så att den hamnar längs degskålens kant. Det är viktigt att jästen inte kommer i kontakt med degvätskan förrän knådningen påbörjats.

Tillsätt linfrön, rågsikt, salt och olja.

Till sist häller man i vattnet och väljer program på bakmaskinen.