Lyckas Med Mat

Lyckas Med Mat
Lyckas med mat

lördag 10 september 2011

Citron- och Rice Crispies tårta

Citron- och Rice Krispietårta

För
8-10 bitar personer.

Söt, syrlig, krispig, seg, krämig och fluffig - ja, så kan man beskriva den här festliga och fantastiskt goda marängtårtan. En tårta som alltid uppskattas!

Ingredienser
Botten:
4 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl Rice Krispies

Citronkräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
100 g smör
1 msk citruslikör eller färskpressad citronsaft

Garning:
4 dl vispgrädde
50 g blockchoklad

Gör så här

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitor och socker till ett fast skum. Rör ner Rice Krispies.

Smörj en långpanna, ca 30x40 cm, klä den med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda bottnen i ca 1 tim. Slå sedan avugnen. Låt kakan stå kvar ca 15 min.

Stjälp försiktigt upp bottnen på ett galler och ta bort papperet medan kakan ännu är värm.

Citronkrämen:
Rör samman äggulor och socker i en kastrull. Tillsätt grädde och mjöl. Sjud tills krämen börjar tjockna.

Dra kastrullen från värmen och klicka ner smöret samtidigt som du rör i krämen. Smaksätt med citruslikören och låt krämen kallna.

Dela bottnen i två delar. Bred krämen på den ena delen och lägg över den andra delen.

Vispa grädden till garneringen och bred den över kakan. Smält chokladen på svag värme och ringla den över kakan.

Jag använde maizena istället för vetemjöl och laktosfria mejerivaror...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar