Lyckas Med Mat

Lyckas Med Mat
Lyckas med mat

fredag 16 september 2011

Middagstips...

Mojo är en traditionell vitlökssås med spanskt ursprung men finns också i ett otal varianter i Karibien. Såsen gör sig mycket bra till kött och potatis.

Recept från Jonas Borsséns bok ”Eat the meat”

4 tournedos av oxfilé a 180 gram
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
1/2 dl färska hackad koriander eller persilja
olivolja

Papas con mojo
ca 800 g fast potatis
salt och nymalen svartpeppar
olivolja
3 stora vitlöksklyftor, hackade
1/2 dl färskpressad limesaft

1 liten röd lök, tunt skivad

Värm ugnen till 200°C. Skär potatisen i tjocka skivor eller klyftor. Lägg dem i en ugnsform och krydda med salt och peppar samt ringla lite olivolja över. Täck formen noggrant med alu-folie och ställ i mitten av ugnen.Tillaga i ca 45 min eller tills potatisarna är mjuka.

Stek köttet när det återstår ca 10 minuter för potatisen. Hetta upp en stekpanna med ytterst lite olja. Blanda kryddor och salt och fördela blandningen på köttet. Stek dem 3 min på varje sida, även runt om på sidorna. Ta sedan köttet åt sidan och lägg det på ett stort ark alu-folie. Strö koriander eller persilja på köttbitarna och täck med alu-folie så att de hålls varma. Låt dem vila 4-5 minuter.

Gör mojon medan köttet vilar. Värm en kastrull eller stekpanna med olivolja och fräs vitlöken knappt en minut eller tills den doftar aromatiskt. Tillsätt lime-saften, krydda med salt och svartpeppar och låt det koka upp. Ta genast mojon åt sidan och mixa den så fint som möjligt med hjälp av stavmixer. Balansera syran med lite extra olivolja och smaka av med salt och svartpeppar.

Servering: Lägg upp filébitarna på varma tallrikar. Häll mojon över potatisen och garnera med rödlöken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar