Lyckas Med Mat

Lyckas Med Mat
Lyckas med mat

onsdag 14 september 2011

Glutenfria kondiskakor

Kondiskakor - ca 15 st - 200°C - ca 10 min

Enkelt recept på mycket goda kakor med mandel och choklad som går snabbt att göra.

 ca 15 st
Ingredienser:
200 g smör
100 g sötmandel
25 st mariekex
2,5 dl strösocker
2 st ägg
175 g mörk blockchoklad

Gör så här:
Smält smöret.
Mixa eller mal mandeln först. Använd gärna matberedare eller en mixer. Tillsätt därefter kexen och mixa även dem. Häll mandeln och kexsmulorna i en bunke.
Häll på sockret och det smälta smöret. Rör sist ner äggen med en sked. Rör ihop allt till en jämn smet.
Klicka ut smeten i mazarinformar.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
Låt kakorna kallna under bakduk.

Smält blockchokladen i en skål i mikron, eller i vattenbad på spisen och pensla (eller använd sked för att stryka) på chokladen på kakorna.
Låt chokladen stelna i rumstemperatur eller svalare.

Tips:
Istället för att låta kakorna kallna kan man direkt hyvla över chokladen (använd gärna osthyvel, och hyvla på sidan av chokladkakan) så smälter den direkt.

Hållbarhet och förvaring:
Kondiskakorna kan förvaras i rumstemperatur i åtminstone några dagar. Det bästa är att frysa in de kakor man inte äter upp samma dag och sedan ta upp ur frysen när man vill ha dem. Tänk bara på att de bör tina långsamt så att inte chokladen smälter.

Recept från www.recepten.se

PS Jag använde hasselnötter istf mandel och corn flakes istf mariekex - och kakorna toppades med nutella (för att matcha hasselnötterna i kakorna)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar