Lyckas Med Mat

Lyckas Med Mat
Lyckas med mat

söndag 2 oktober 2011

Välkommen till världen Hugo

Välkommen till världen Hugo!

Ljus tårtbotten - 175°C - 45-50 min - ca 24 cm

5 normalstora ägg eller 6 st små
2 ¼ dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2-3 tsk bakpulver

Förvärm ugnen till 175°C. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver (sikta gärna). Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att det blir blandat. Rör ned mjölblandningen i äggvispet - rör så lite som möjligt.

Smörj och bröa en en springform - ca 24 cm. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 min.

När tårtbotten svalnat - dela i tre delar.

Jordgubbsmousse:
250 g jordgubbar
ev jordgubbssaft
0.5 dl socker ( om du använder saft, minska lite på sockret)
1 msk vatten
4 plattor gelatin
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinplattorna i blöt i kallt vatten. Blanda hallon, hallonessens om du vill, vatten och socker i en kastrull, värm och låt koka ett par minuter. En fördel kan vara att mosa hallonen mot kanten så du får ut mesta möjliga saft ur hallonen. Häll sedan hallonmoset i en sil, och pressa ut så mycket saft du kan (kom ihåg undersidan av silen). Pressa ut vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i hallonsåsen. Rör om tills allt gelatin är upplöst och ställ åt sidan för att kallna.

När såsen kallnat - vispa grädden och vänd sedan försiktigt ned den i hallonsåsen. Ställ sedan i kylen tills du ska fylla tårtan.

Vaniljkrämsmousse:
1 dl vaniljkräm
2 dl grädde

Spackel och garnering:
5 dl vispad grädde

Tillaga vaniljkräm enligt anvisning på förpackningen. Vispa grädden och vänd försiktigt ned den i den kalla vaniljkrämen. Låt stå i kylen tills du ska fylla tårtan.

Dela tårtbotten i tre lika stora delar. Jag fyllde med vaniljkrämsmousse på det understa lagret och jordgubbsmousse på det övre. Spacklade tårtan med vit vispad grädde, strösslade blått strössel på tårtan, färgade resten av grädden blå och spritsade lite mönster...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar