Lyckas Med Mat

Lyckas Med Mat
Lyckas med mat

tisdag 18 oktober 2011

Chokladtårta till arbetslaget

Chokladtårta - 24 cm - 175°C - ca 50 min
Ett recept från Allt om mat
En härlig chokladtårta är aldrig fel. Själva kakan, tårtbotten, är en saftig chokladkaka som delas i två halvor och fylls med en smörchokladkräm.

15 person(er)
Ingredienser
225 g smör
2,5 dl farinsocker
2,5 dl mjölk
100 g mörk choklad
4 st äggulor
4 dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
4 st äggvitor

Fyllning
2 msk kaffe starkt, bryggt espressokaffe
50 g mörk choklad
75 g smör
1 dl florsocker (60 g)

Tillagning
Baka kakan i en form med löstagbar kant och kläm fast ett smörpapper i botten. Smöra och mjöla sidorna. Använd inte ströbröd eftersom kakan ska täckas med glasyr. Vetemjöl ger en slätare yta som inte ”grynar” av sig i glasyren.
Till både fyllningen och glasyren smälter man choklad i vattenbad. Häll vatten i en kastrull och ställ en skål med choklad i utan att den når botten av kastrullen. Låt vattnet sjuda och chokladen smälter så småningom. Förvara den färdiga tårtan svalt före servering.

Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och socker till en mjuk jämn massa. Värm mjölken försiktigt i en kastrull tillsammans med chokladen tills den smält.
Låt blandningen svalna. Rör ner äggulorna en i taget i smör- och sockerblandningen.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda ner det samt den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen lite i taget.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner det i smeten.
Kläm fast ett smörpapper i botten av kakformen. Smöra och mjöla kanterna.
Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 50 minuter. Låt den svalna något innan den tas ur formen och får kallna på galler.
Fyllning: Lägg kaffe och choklad i en skål över hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt. Låt det svalna lite grann. Rör samman smör och florsocker i en skål och rör därefter ner den smälta choklad- och kaffeblandningen. Dela kakan i 2 bottnar och lägg fyllningen emellan. Lägg ihop kakan.


Eftersom kakan blev såpass hög så blev det ett lager till - med jordgubbsmousse :)

Tårtan täcktes med grädde och dekorerades med lite chokladsås (för att man ska få en hint om att under ytan finns det MASSOR med choklad :))



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar