Lyckas Med Mat

Lyckas Med Mat
Lyckas med mat

måndag 6 juni 2011

Dagen till ära - cheesecake med mango och hallonsås :)

Cheesecake med mango och vit choklad

Botten:
150 g chocolate chip cookies
50 g smör

Cheesecakefyllning:
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
3 ägg
2 msk socker
100 g vit choklad
200 g philadelphiaost

Fruktfyllning:
1 paket djupfryst mango (250g)
1 ½ msk socker
2 tsk vit melatin, till sylt utan kokning

Hallonsås:
2 dl djupfrysta hallon (100 g)
½ dl florsocker
½ tsk vit melatin, till sylt, utan kokning

Garnering:
färska hallon
florsocker

Vit melatin är samma sak som fryspulver, och jag hittade det på bakavdelningen...Ta fram mangon och låt den tina.
Botten: Krossa chokladen till fina smulor. Smält smöret och häll det över. Rör ihop till en smulig deg som trycks ut jämnt i en rund springform, ca 20 cm. Ställ formen kylskåpskallt.

Häll grädden till fyllningen i en kastrull. Lägg vaniljpulver i grädden. Koka upp och låt sjuda några minuter. Ställ åt sidan för att svalna.

Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna och sockret till en ljus och porös smet. Vispa ner äggsmeten i den något avsvalnade vaniljgrädden. Sjud upp blandningen tills den tjocknar, ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i mindre bitar lägg ner i den varma krämen och rör tills den smält. Kyl krämen i kallt vattenbad.

Rör ner philadelphiaosten i den kalla gräddkrämen till slät konsistens.

Vispa vitorna till ett fast vitt skum som varsamt röres ner i krämen. Bre ut hälften av krämen jämnt i formen. Ställ fryskallt medan mangofyllningen görs i ordning.

Mosa eller mixa 150 g av den tinade mangon till puré, spara resterande bitar hela. Blanda socker och vit melatin och strö blandningen över mangomoset under vispning tills det tjocknar. Klicka och bre ut jämnt över cheesecakesmeten i formen. Strö över de sparade mangobitarna och tryck ned dem lite i moset. Bre över resterande cheesecakesmet och jämna till ytan. Ställ kakan att stelna i kylskåp, minst 4 timmar.

Hallonsås: Tina hallonen till garneringen. Passera dem genom en sil med hjälp av baksidan på en sked. Blanda socker och vit melatin och strö det över såsen under vispning tills den tjocknar.

Lossa den kalla kakan från formen och lägg upp på ett fat. Ringla över hallonsåsen. Strö över några färska hallon och sikta över lite florsocker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar