Lyckas Med Mat

Lyckas Med Mat
Lyckas med mat

fredag 21 oktober 2011

Tårta till Engla 4 år

Så var det då dags för höjdpunkten på veckan - en tårtbeställning :)

Önskemålen från den numera 4-åriga prinsessan var många men jag tror att vi lyckades enas :) Hello Kitty ville hon ha som motiv (använde oblat som jag köpt hos Lyckas med mat) - hon ville att det skulle stå ”engla 4 år” det fixade jag med utstickare (som även dessa är köpta hos Lyckas med mat). Sedan ville jag att det skulle vara lite mer prinsess-likt så kanterna smyckade jag med en blandning av rosa prinsesskronor och rosa hjärtan... Tårtan är täckt med vit sugarpaste, köpt hos www.strosselannat.se...

Så... Here we go :)

Ljus tårtbotten - 175°C - 45-50 min - ca 24 cm



5 normalstora ägg eller 6 st små
2 ¼ dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2-3 tsk bakpulver

Förvärm ugnen till 175°C. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver (sikta gärna). Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att det blir blandat. Rör ned mjölblandningen i äggvispet - rör så lite som möjligt.

Smörj och bröa en en springform - ca 24 cm. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 min.

När tårtbotten svalnat - dela i tre delar.


Hallonmousse:
230 g hallon
ev hallonessens
0.5 dl socker
1 msk vatten
4 plattor gelatin
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinplattorna i blöt i kallt vatten. Blanda hallon, hallonessens om du vill, vatten och socker i en kastrull, värm och låt koka ett par minuter. En fördel kan vara att mosa hallonen mot kanten så du får ut mesta möjliga saft ur hallonen. Häll sedan hallonmoset i en sil, och pressa ut så mycket saft du kan (kom ihåg undersidan av silen). Pressa ut vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i hallonsåsen. Rör om tills allt gelatin är upplöst och ställ åt sidan för att kallna.

När såsen kallnat - vispa grädden och vänd sedan försiktigt ned den i hallonsåsen. Ställ sedan i kylen tills du ska fylla tårtan.

Vaniljkrämsmousse:
1 dl vaniljkräm
2 dl gräddeTillaga vaniljkräm enligt anvisning på förpackningen. Vispa grädden och vänd försiktigt ned den i den kalla vaniljkrämen. Låt stå i kylen tills du ska fylla tårtan.

Our Buttercream Icing recipe is perfect for spreading or decorating. Follow our instructions to make it the ideal consistency you need.
Ingredients:
1/2 cup solid vegetable shortening
1/2 cup (1 stick) butter or margarine softened
1 teaspoon clear vanilla extract Easy-Add clear vanilla extract
4 cups sifted confectioners' sugar (approximately 1 lb.)
2 tablespoons milk
Makes:
About 3 cups of icing.

Instructions:
Step 1
In large bowl, cream shortening and butter with electric mixer. Add vanilla. Gradually add sugar, one cup at a time, beating well on medium speed. Scrape sides and bottom of bowl often. When all sugar has been mixed in, icing will appear dry. Add milk and beat at medium speed until light and fluffy. Keep bowl covered with a damp cloth until ready to use.
Step 2
For best results, keep icing bowl in refrigerator when not in use. Refrigerated in an airtight container, this icing can be stored 2 weeks. Rewhip before using.
Step 3
For thin (spreading) consistency icing, add 2 tablespoons light corn syrup, water or milk.

På bilderna ser man tårtoblatet som inte riktigt ligger slätt - men det beror på att det just är ditlagt, och alltså inte har hunnit blottna upp och bli mjukare...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar