Favorit i repris, nu när svenska äpplen är som bäst...
Det här äppelmoset är så enkelt att det nästan inte behövs något recept men ändå:
Ugnsbakat äppelmos
1 kg äpplen, svenska fasta
Socker enligt egen smak, ½-1 dl borde täcka både de som vill ha sött mos och de som vill ha lite mindre sött
Sätt ugnen på 200 grader. Pricka äpplena och ställ dem i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda dem mitt i ugnen i ca 30-40 minuter tills de är mjuka men inte för mjuka. Ta ut äpplena och pressa dem med skal och allt med en potatispress ner i en skål. Finessen är nämligen att skal och kärnor fastnar i pressen. Smaka av med socker efter egen smak, ett tips är att börja med ungefär 1/2 dl socker. Häll över i en ren burk, vill du ha en lite annan smak kan du lägga med en kanelstång under tiden moset blir kallt....
Eftersom moset inte innehåller så mycket socker har det inte så lång hållbarhetstid i kylen. Förvara då hellre i frysen om du inte är en storkonsument av äppelmos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar