Lyckas Med Mat

Lyckas Med Mat
Lyckas med mat

söndag 6 november 2011

Blåbärsmakroner

Blåbärsmakroner - ca 40 dubbla - 125°C - ca 20 min

Ingredienser
Kakor:
4 dl florsocker
125 g skållad, skalad och mald sötmandel
1 ¼ dl äggvita, 3-4 äggvitor
½ dl strösocker
1 msk mosade blåbär
1 krm blå hushållsfärg
Några droppar blåbärsessens

Smörkräm:
100 g Arla svenskt smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk mosade blåbär

eller

Smörkräm:
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
1 äggula
1 krm vaniljextrakt

Kör smör och socker poröst med elvisp. Blanda i övrigt. Bred smörkrämen på kakorna och lägg ihop som en hamburgare.

Gör så här
Sätt ugnen på 125°.

Blanda florsocker och mandel. Vispa äggvitorna med elvisp. Tillsätt strösockret och vispa till en ganska fast marängsmet, ca 2 min.

Tillsätt blåbär och hushållsfärg och vispa lite till så att färgen blir jämn. Blanda med de torra ingredienserna till en jämn smet.

Spritsa eller klicka ut ca 80 kakor stora som 5-kronor på plåtar med bakplåtspapper.

Låt kakorna vila minst 30 min, det gör att kakorna inte spricker i ugnen.

Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min. Låt kakorna kallna.

Smörkräm:
Lägg smöret i en bunke och blanda med florsocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös. Vispa ner äggulan och blåbärsmoset. Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare. Förvara i kylskåp.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar