Tårtbotten - 24 cm - 170°C - ca 40 min
3 ägg
3 dl socker
2 tsk SP (sponge cake stabilizer)
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljextrakt
1 dl kokande vatten
Vispa ägg, socker och SP vitt och luftigt. Tillsätt siktat mjöl och bakpulver. Vänd sist ned vatten och vaniljextrakt. Fyll en smord och bröad form med smeten och skjuts in i ugnen...
Färdig när kakan släpper kanten på formen.
Fyllning 1 - Lingongrädde
3-5 dl grädde
2-3 dl frysta eller färska lingon
1-2 dl lingonsylt
marsánpulver efter behov
Vispa grädden hårt. Tillsätt lingon plus ev lingonsylt efter behov. Vispa tills lingonen slagits sönder och mosats lite. Om grädden är för lös, tillsätt marsánpulver och vispa till önskad konsistens. Grädden blir fastare ju mer marsánpulver du hällt i. Men jag använde mig av gelatin istället för marsán - har lättare att komma överens med gelatin än marsán när det gäller fylligheten i grädden...
Fyllning 2 - Dumle pepparkaka godisgrädde
Godisgrädde
3 dl vispgrädde
180 g dumle med pepparkakssmak
Häll grädden och de grovt hackade dumlekolorna i en kastrull, och värm på SVAG värme tills dumlen smält. Det får inte koka!!! Placera i kylen i minst 6 timmar, helst över natten - vispa sedan som vanlig grädde och bred ut som ett lager tårtfyllning
Täckt med grädde, dekorerad med silverströssel, lingon, blommor gjorda av sockerpasta med pärlströssel inuti och naturligtvis min calla :)
Runt kanten lade jag marshmallows som jag gjort själv och sedan doppat bitarna i florsocker och strösselkulor...
snygg den blev! :)
SvaraRaderaTusen tack Emelie :)
SvaraRadera