Lyckas Med Mat

Lyckas Med Mat
Lyckas med mat

söndag 8 januari 2012

Detroit Tigers...

Cake filled with vanilla mousse & chocolate mousse

Decorated with sugarpaste, Detroit Tigers logo, and some silver spray...

Här kommer receptet också :)

Lager 1 glasskräm

Ta lika delar vaniljkräm och ovispad grädde - häll grädden i vaniljkrämen och vispa till önskad konsistens

Lager 2 mörk chokladmousse (receptet är till två lager i en normalstor tårta)
Mörk chokladmousse
4 dl grädde
200 g mörk choklad (bäst med en kakaohalt på 45-60 %, har man mörkare choklad får man ta lite mindre mängd choklad)
2 äggulor
1 dl socker
1 dl mjölk

Vispa grädden och ställ i kylskåp. Mät upp chokladen i en värmetålig skål. Vispa ihop äggulor och socker i en värmetålig skål. Koka upp mjölken i en kastrull och häll den över ägguleblandningen under omrörning. Häll sedan över ägg-mjölkblandningen i en annan kastrull, hetta upp medan du vispar noga hela tiden och dra bort från värmen så fort blandningen tjocknat ordentligt - den skall inte koka, bara nästan. Häll den heta äggmjölken över chokladen och blanda tills chokladen smält. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur och tillsätt sedan den vispade grädden. Om du använder moussen i en moussetårta kan du hälla den i formen genast, använder du den som fyllning i tårta eller som efterrätt får den gärna stelna några timmar i kylskåp innan du använder den.

Spacklad med smörkräm
Smörkräm

Här kommer ett grundrecept på smörkräm som man kan använda till att spackla tårtan med. Jag tycker att den blir mjuk och lättarbetad
Ingredienser:

115 g mjukt smör (172g om 1.5 sats)
250 g florsocker (375g om 1.5 sats)
2 tsk kokhett vatten (3 tsk om 1.5 sats)
+ smaksättning (jag använde i detta fall vaniljsocker)Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.
Spacklingsdags!

Några förslag på smaksättning:

Vanilj: 1 tsk vaniljessens, eller ca 1-2 msk vaniljsocker
Citron: 2 tsk finrivet citron-, apelsin- eller limeskal
Kaffe: 4 tsk pulverkaffe upplöst i 2 tsk kokhett vatten (dvs samma vatten som i grundreceptet)
Choklad: 30g kakaopulver eller 50g mörk choklad, smält och avsvalnad

Smaka av smörkrämen, vill du ha mer smak så öka mängden smaksättning. Det finns ju massa olika goda essenser att blanda i. Använd fantasin och utgå ifrån fyllningen i tårtan så det matchar.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar