Lyckas Med Mat

Lyckas Med Mat
Lyckas med mat

lördag 27 augusti 2011

Hermans kalastårta

När Herman fick bestämma hur hans tårta skulle se ut och vad den skulle smaka, så sa han att den skulle vara grön och smaka päron och choklad - så... Här kommer receptet...

Tårtbotten:
Använde denna som botten - från samma recept som när jag gjorde "barnens chokladtårta".
Delade botten i tre lika stora delar, horisontalt naturligtvis :)
Ena lagret fylldes med chokladkrämen, som jag också använde till "barnens chokladtårta"

Chokladkräm
100 g smör
2 msk kakao
500 g florsocker
1 dl kaffe (eller mjölk, eller grädde) - jag använde ½ dl grädde och ½ dl mjölk

Gör chokladkrämen genom att blanda smält smör med de övriga ingredienserna. Vispa ihop till krämen är fluffig - om man som jag har sparat en del av krämen för senare tillfälle, häll i lite grädde och vispa upp krämen igen
.

Andra lagret fylldes med päronmousse:

Päronmousse som fyllning till tex tårta

4 päron, skalade och delade i bitar
drygt 1 msk pressad citron
2 msk socker
2,5 tsk gelatin + 2,5 msk kallt vatten
ev pastafärg (om ni vill färga moussen lite grönare)
3 dl grädde

Blanda gelatinpulvret med vatten, låt det stelna.
Mixa päronen och citronen några sekunder, häll sedan i sockret, mixa till en slät smet.
Vispa grädden ganska hårt. Smält gelatinet i micron tills det är flytande igen. Vispa ned det i pärongeggan. Blanda sedan pärongeggan med den vispade grädden - ställ i kylen för att stelna.

Fyll tårtan :)Spacklade tårtan med "enkel chokladsmörkräm"

Enkel chokladsmörkräm

Chokladsmörkräm kan man använda som spackel under marsipan/sugarpaste, för att täcka en tårta, som tårtfyllning, eller som frosting på cupcakes. 


2 msk kakaopulver
3 msk kokande vatten
500 g florsocker
200 g smör


Blanda kakaopulver och kokande vatten i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa fluffigt. Vispa försiktigt i början, florsockret dammar rätt så mycket innan det blandats ordentligt med smöret ;-). Går bra att frysa, precis som alla andra smörkrämer.

Räcker till att täcka/spackla en tårta på ca 26 cm i diameter eller som frosting till ca 20-25 muffins/cupcakes.

receptet har jag hittat här

Har gjort egen sugarpaste, efter detta recept


Sugarpaste

1 msk gelatin


0,6 dl kallt vatten

1,25dl flytande glukos eller ljus sirap (glukos finns på apoteket). Jag brukar använda vit sirap, men för en riktigt kritvit sp måste man använda glukos.
1 msk glycerol (finns på apoteket)


2 msk matolja eller kokosfett

900-1000 g florsocker

2-3 droppar smak och färg, om man så önskar

Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt sirapen och glycerolen, blanda väl. Rör i det vegetabiliska fettet och dra bort från värmen. Tillsätt eventuellt smak och färg.

Låt blandningen svalna tills den är fingervarm. Häll hälften av florsockret i en skål och häll i den fingervarma blandning. Blanda väl. Tillsätt successivt resten av florsockret och blanda tills kladdigheten minskar. Det är dock viktigt att inte tillsätta för mycket florsocker, sätter man för mycket florsocker blir sp:n för torr och skör och svår att kavla. Så lämna sp:n lite kladdig och om det behövs kan du i stället tillsätta mera florsocker vid utkavlingen.

Plasta in sp:n väl i färskfolie och förvara i lufttät ask i rumstemperatur (sp går också bra att frysa). Den får gärna vila ett dygn innan du använder den. Sen när det är dags att kavla ut den knådar du den mjuk och tillsätter eventuellt florsocker. Enklast kavlar du på oljat eller florsockrat silikon-/plastunderlag. Och kom ihåg att spackla tårtan med smörkräm eller motsvarande eller, om du vill spackla med grädde, fodra sp:n med olja eller smält smör innan du lägger den på tårtan!
Dekorerad med brun sugarpaste och svart Wilton IcingInga kommentarer:

Skicka en kommentar